6.3 Wie zit er in jouw bus?

Let’s get ENERGIEKER & SLANKER

Wie zit er bij jou aan het stuur?

Vandaag wil ik je meenemen in je eigen bus vol personages.

Je kent het vast wel, je wilt een besluit maken en je hebt verschillende stemmetjes in je hoofd die allemaal wat anders zeggen.

Ik noem dat ook wel je verschillende ikken of personages

Deze opdracht heb ik weer geleerd van mijn coach en vond ik zo waardevol om met jou te delen. Je kunt op deze manier zelf je leven een beetje sturen.

Stel een bus voor in je brein, een bus vol verschillende ikken/personages die allemaal het liefst een andere kant op willen.

Die ikken/personages moest ik zelfs een naam geven om het makkelijker te maken. Ik zal ze hieronder met je delen:

Zou00eb Zen
Gerda Gejaagd
Petra Perfect
Corrie Krachtig
Sanne Slachtoffer
Otje Onzichtbaar
Sceptische Sjaan
Piet Paniek
Terughoudende Tineke
Truus twijfel
Pien Onzeker
Nico Negatief
Keesje Zelfvertrouwen
Pia Positief

Al die ikken/personages willen dus de andere kant op en het nadeel is dat niet alle ikken/personages evenveel invloed hebben.

Sommige zitten vaak vooraan en treden op de voorgrond. Ze nemen als het ware graag het stuur van je over. Soms zelfs zo vaak dat jij denkt dat jij dat bent.

Afvallen al meerdere keren geprobeerd en hoor je iedere keer het stemmetje u2018zie je wel dat ik het niet kan, ik had er ook nooit aan moeten beginnen, bij andere lijkt het altijd als vanzelf te gaan maar ik kan het gewoon nietu2019, dan laat je Sanne Slachtoffer rijden.

Bij gedachten als u2018ik weet niet of ik dat durf, wat zullen anderen wel niet denkenu2019 en jij gaat daarin mee dan laat je Pien Onzeker te veel aan het stuur.

Het is belangrijk dat jij weet dat jij de chauffeur in dit verhaal bent en dat jij een keus hebt wie jij de bus laat besturen.

Ik vond het daarom fijn om al deze u2018stemmetjesu2019 een naam te geven. Zo kan ik Nico Negatief bedanken voor zijn input en er voor kiezen dat ik Pia Positief laat rijden omdat ik niet mee wil in de negatieve gedachten. Of zeg ik tegen Truus Twijfel u2018ik kies ervoor om Keesje Zelfvertrouwen aan het stuur te laten en me niet door jou te laten lijdenu2019.

Soms ga ik even het gesprek met ze aan. Want waar wil deze ‘ik’ mij voor ‘waarschuwen’? Is het relevant of juist helemaal niet? Door het gesprek aan te gaan en dieper te kijken waarom deze gedachten oppoppen kan ik erachter komen of ik deze ik laat rijden of niet. Of de waarschuwing als het ware juist is.

Alle stemmetjes zullen er altijd blijven, maar je hebt een keus of je er naar luistert of niet, hoe meer je naar de leuke stemmetjes luistert hoe makkelijker het word om die minder fijne ikken achter in je bus te zetten.

Soms zijn er personages zo enorm aanwezig dat een tegenovergestelde naar de achterbank moet. Doordat een ‘ik’ enorm op de voorgrond gaat staan betekent dat al snel dat je die andere vergeet.

Dat betekent niet dat jij die persoon bent.

Weet dat jij het stuur in handen kunt nemen en kunt beslissen wie je aan het stuur laat zitten!

In de oefening mag je jouw bus gaan samenstellen. Wie kom je onderweg tegen, ben je daar tevreden mee of laat je liever iemand anders rijden? Laten we het gaan uitzoeken.

×
×

Winkelmand