Stap 3 – Ik mag alles eten!

Feel free to eat chocolate!

We gaan de eetregels over boord gooien.

Eetregels zijn namelijk het probleem dat jij je doelen niet behaald, niet de oplossing.

Wat ik bedoel met eetregels?

De regels die jij voor jezelf hebt opgesteld omdat je wilde afvallen/gezonder wilde eten.

Denk aan:

nu2018Doordeweeks mag ik alleen maar gezond etenu2019
u2018Op zaterdag mag ik chipsu2019
u2018Ik mag niets meer eten na 20.00 uuru2019
u2018Ik heb te veel gegeten dus zal vanavond minder opscheppenu2019
u2018Ik mag maximaal 2 crackers als lunch ipv broodu2019
u2018Ik doe geen boter op mijn broodu2019
u2018Ik moet suikers vermijdenu2019
u2018Ik moet minder koolhydraten etenu2019
u2018Ik mag geen tussendoortjes etenu2019

De regeltjes die je hierboven leest zijn allemaal negatieve regeltjes. Regels waar je last van hebt en jou belemmeren.

Het lijkt nu net of regels altijd slecht zijn, dat zijn ze natuurlijk niet. Regels als u2018we eten met zijn allen aan tafelu2019 zijn regels die je nergens toe belemmeren en dus prima kunnen bestaan.

Ik wil het dan ook met je hebben over de eerste regels die ik deelde, die negatieve regels.

De regels die als je ze zo leest niet heel ernstig klinken maar wanneer je dieper gaat kijken er altijd een diepere gedachte/emotie achter zit. Ik wil er samen met jou achter komen waarom jij voor jezelf bepaalde regels hebt opgesteld.

Bij dit soort beperkende regels staat er namelijk altijd een u2018wantu2019 achter;

nu2018ik doe geen boter op mijn broodu2019 – u2018want hier word ik dik vanu2019

u2018Ik heb vandaag te veel gegeten dus moet vanavond even oplettenu2019 – u2018want hierdoor val ik niet afu2019

u2018Ik moet echt gezonder gaan eten en mag doordeweeks geen ongezonde dingenu2019 – u2018Want mijn buik is te diku2019

Als we nog eens dieper gaan kijken, dan komt die u2018wantu2019 ook ergens vandaan.

Die komt namelijk vanuit een gedachte die jij over jezelf hebt. Zo kun je jezelf te dik vinden of je buik of je benen te dik vinden.

Daar schuilt een bepaalde overtuiging over jezelf.
Je vind jezelf waardevoller als je slanker bent, je denkt dat je niet aantrekkelijk bent of voelt jezelf zwak.

Die regels komen dus niet altijd zomaar om de hoek kijken, hoe onschuldig ze soms ook lijken, vaak is de oorzaak veel dieper gelegen. Soms zelfs uit je kindertijd. Hoe gingen de mensen waarmee je veel omging bijvoorbeeld met eten om? Heb je eetregels meegenomen van vroeger of zijn ze allemaal ontstaan doordat je veel diu00ebten hebt geprobeerd?

Met het maken van bepaalde eetregels voor jezelf krijg je het idee dat je controle hebt. Helaas veroorzaken die regels juist dat je je doelen niet behaald doordat je last krijgt van eetbuien en schuldgevoelens wanneer je je niet aan je eigen regel hebt gehouden.

En die schuldgevoelens blijven komen doordat jij iedere keer maar tegen jezelf zegt dat je iets verkeerd hebt gedaan. Op zou2019n moment zou je jezelf eigenlijk moeten afvragen wat er gebeurt en wat je fout hebt gedaan.

Stel dat ik je nu eens vraag om niet aan een groene giraffe te denken wat gebeurt er dan?

Juist, je denkt aan een groene giraffe.

Wanneer jij jezelf verbiedt om chocolade te eten of maar 2 crackers mag eten ipv brood dan kun je hetzelfde verwachten. Je blijft denken aan die chocolade of die boterham met kaas.

Zo werkt ons brein nou eenmaal. Het kent het woordje niet niet. Een beetje hetzelfde als met kinderen. Zeg nee en het wordt juist interessant.

Wanneer er goed en fout in het spel is ben je jezelf dus als het ware regels aan het opleggen. Want als je iets fouts heb gedaan wil je jezelf straffen. Je voelt je een mislukking (u2018zie je wel dat ik het niet kanu2019, u2018ik ben een mislukkingu2019) en legt jezelf nog een extra regel op zoals bijvoorbeeld u2018vanavond mag ik minder opscheppen tijdens het avondetenu2019

Wanneer je te streng bent voor jezelf zal je op den duur je eetregels niet meer volhouden en dan komt er een moment dat je alles overboord gooit. Met als gevolg een eetbui. Want u2018het heeft toch geen zin meer, ik ben toch al verkeerd bezig, ik pak het maandag wel weer opu2019.

En het mooie:
Je begint maandag gewoon weer opnieuw met deze regels.

Het word dus tijd om eetregels los te gaan laten. Want hoe meer jij je aan deze regels probeert te houden hoe meer stress dat oplevert en uiteindelijk een steeds groter wordend gevecht. Genieten van eten wordt verleden tijd.

Ja ik weet dat het rete spannend is om je eetregels overboord te gaan gooien maar het is echt belangrijk wil jij een gezonde relatie met voeding ontwikkelen.

Je weet nu dat die strenge eetregels die jij jezelf hebt opgelegd zijn ontstaan vanuit een bepaalde gedachte die jij over jezelf hebt. Zoals u2018ik ben dik, dus ben ik niets waardu2019.

Zolang je deze overtuiging blijft geloven worden telkens dezelfde gevoelens en dus ook handelingen opgeroepen. Het is zo makkelijk om je gevoelens weg te stoppen of te negeren met eten. Maar hoe harder je ze wegdrukt, hoe harder ze ook weer terugkomen. De overtuiging die je over jezelf hebt wordt daardoor steeds opnieuw bevestigd.

In stap 1 ben je al bezig geweest met het stukje zelfliefde en hier zie je hem dus weer terug komen. De stap die je nu mag gaan zetten is onderzoeken waar je eetregels vandaan komen en welke overtuigingen jij hebt over jezelf. Pas dan kun je ze los laten en jezelf leren accepteren.

Want dat het je nog niet gelukt is om af te vallen zegt niets over wie je bent en hoeveel je waard bent. Je het gewoon nog niet ontdekt wat jij nodig hebt om dat te bereiken.

En dat is precies waar je nu mee bezig bent. Voor deze module mag je de opdrachten ‘eetregels’ en ‘focus on the good’ maken.

×
×

Winkelmand