Stap 2 – na het eten van komkommer een schuldgevoel

Feel free to eat chocolate!

Komkommer is gezond, chocolade is ook gezond

Haha je leest het goed, chocolade is ook gezond. Waarom ik dat zeg ga ik je in deze module uitleggen.

Vandaag wil ik het namelijk met je hebben over de hokjes waar je voeding in plaatst.

Ik wil eerst even zeggen dat het normaal is dat je hokjes gebruikt. Als we kijken naar onze samenleving dan zien we dat we zonder erbij na te denken dingen en mensen in hokjes plaatsen. Zo ook met voeding.

Dit is ons aangeleerd en stamt af van de hele dieetcultuur waarbij je producten in ‘niet eten’ hokjes hebt gezet omdat ze je niet zouden helpen afvallen.

En zoals ik gister al zei: alles wat jij jezelf verteld word waarheid. Dus wanneer jij continu hoort vanuit die dieetcultuur dat chocolade ongezond is en dat je er van aankomt ben jij dit gaan herhalen en is dat nu jouw waarheid geworden. Waardoor je je iedere keer schuldig voelt op het moment dat je iets uit dat hokje hebt gegeten.

Wanneer jij jezelf dat chocolade gezond is ga je dat op den duur ook geloven. Hoe ongeloofwaardig dat nu ook klinkt.

Terug naar de hokjes. Voordat je goed wel wel naar de ingrediëntenlijst hebt gekeken staat het product al in een hokje.

Gezond of ongezond.

Zonder dat je eigenlijk echt kijkt naar wat het product bevat. En met kijken bedoel ik ook echt letterlijk kijken met je eigen ogen.

Er wordt namelijk van alles geroepen over producten door de maatschappij maar er is ons nooit geleerd om zelf te kijken en vooral te ervaren wat een product met je doet.

Zo zijn paprika’s gezond toch?
Echter is wat mij betreft een paprika niet voor iedereen een goede keuze. Sommige mensen kunnen namelijk rauwe groente minder goed verwerken waardoor ze een opgeblazen gevoel krijgen.

Roomboter krijgt het stempeltje slecht, want te veel vet. Terwijl roomboter puur natuur is en margarine super bewerkt is. Dus wat is dan een betere keus? Wat mij betreft altijd datgene wat het meest natuurlijk is en wat de minste ingrediënten bevat. Omdat het jouw lichaam minder moeite kost om te verwerken.

Het enige waar we het over eens horen te zijn, zijn de woorden waar TE voor staat.

TEveel is nooit goed. Van gezonde producten niet en van ongezonde producten niet.

Voor mij zou de wereld zo mooi zijn wanneer er niet meer gedacht word in termen als ‘van ongezond eten word ik dik en van gezond eten val ik af’.

Afvallen draait namelijk om de energiebalans en voeding is voeding. Niets meer, niets minder. Je lichaam gaat bij elk voedingsmiddel op dezelfde manier te werk.

Ja, er zijn producten die jouw lichaam heel hard nodig heeft omdat daar voedingsstoffen in zitten. Denk aan alle vitamines en mineralen in groente en fruit. Maar waarom zou je deze producten alleen eten wanneer je ‘aan de lijn’ bent?

Je lichaam heeft deze stoffen IEDERE dag nodig. Dag in, dag uit. Niet in fases.

Wat hierbij goed helpt is de 80/20 of 70/30 regel. 70-80% gezonde volwaardige voeding 20-30% voor extraatjes

Zoals ik gister al zei: wees niet te streng voor jezelf. Lukt het een keer niet om de 70/30 of 80/20 aan te houden dan is dat ook ok. Een dag is niet verloren als het niet ging zoals je zou willen. Het is de kunst om jezelf te herpakken, vanuit liefde, niet vanuit een bepaalde emotie/beloning of straf.

Wanneer je ‘s avonds een pizza eet is jouw salade als lunch bijvoorbeeld niet verloren. Je hebt je lichaam juist gevoed, ga genieten van die lekkere pizza en stop met eten wanneer je vol zit.

Want weetje:
Je komt niet aan van een avondje los gaan, je komt pas aan als je structureel te veel eet. Blijft overeten omdat je het eindelijk van jezelf mag eten en dan juist maar alles opeet want morgen moet je weer aan de lijn.

Dat je jezelf deze voeding verboden hebt komt zeer waarschijnlijk omdat je al een hoop diëten hebt geprobeerd om je doel te bereiken.

En de dieetcultuur dat vertelt jou dat je van al die ongezonde producten aan komt.
Het word tijd dus om die diëten los te laten, jezelf alles te gunnen en te gaan luisteren naar je lichaam.

Ja een stuk chocolade heeft andere voedingswaarde dan een zak sla maar chocolade en sla zijn ook niet gemaakt om dezelfde voedingswaarde te hebben.

Wat zou er gebeuren als jij jezelf toestaat om ook te genieten van minder gezonden producten?

En met die vraag duiken we naar het werkboek. Je mag voor deze module de opdrachten ‘ik mag alles eten’, ‘mijn kijk op voeding’ en ‘hokjes denken’ maken.


Klik hier om het werkboek te downloaden

Soms is het fijn om niet alleen te lezen maar ook te zien hoe iemand de 80/20 regel toepast. Daarom kun je hieronder de sheet ‘What I eat in a day’ downloaden waarin je mijn 3 weeks eetdagboek kunt zien. 


Bonus: What I eat in a day

Een leuk weetje dat ik graag nog even met je deel:
Toen ik deze cursus aan het maken was vroeg ik mijn volgers op instagram wat ze dachten dat het onderwerp zou zijn. Mensen konden stemmen op:
Gezonde chocolade maken
Stoppen met hokjes denken
Weer kunnen genieten van chocolade
Stoppen met eetregels.

Inmiddels weten we dat het juiste antwoord de onderste drie waren. Maar ook hadden een paar mensen gekozen voor gezonde chocolade maken.

Echter vind ik chocolade TE lekker om daar een gezonde versie van te maken die ik minder lekker vind. Ik kies er liever voor om echt te genieten van een goed stuk chocolade. En dat is precies wat ik hoop te bereiken met deze cursus: dat jij de termen gezond en ongezond kunt loslaten en bewust kan kiezen voor dat lekkere waar je zin in hebt zonder schuldgevoel.

×
×

Winkelmand