7.2 Nachtrust

Let’s get ENERGIEKER & SLANKER

Just let me sleep!

Dat slaap goed voor je is weet je vast wel.

n

Een goede nachtrust zorgt onder andere voor een betere hersenfunctie, betere concentratie, een sterker immuunsysteem, minder stress en een goed herstel van fysieke inspanning. Maar wist je ook dat voldoende slaap essentieel is als je wilt afvallen? Je zou het misschien niet verwachten, maar het aantal uurtjes dat jij per nacht slaapt, heeft een grote impact op je gewicht.

n

Te weinig slaap zorgt er namelijk voor dat de hormonen ghreline (dit hormoon geeft aan dat je honger hebt) en leptine (dit hormoon geeft aan wanneer je vol zit) niet goed hun werk kunnen doen. Als je te weinig slaapt neemt het ghrelinegehalte en dus je hongergevoel toe, terwijl je leptinegehalte af neemt, waardoor je verzadigingsgevoel in de war raakt. Je kent het vast wel: je hebt een slechte nacht gehad en die dag heb je meer zin in producten waar veel suiker in zit.

n

Uit onderzoek blijkt zelfs dat, wanneer je slecht hebt geslapen, je gemiddeld 385 calorieu00ebn meer per dag eet.

n

Als je te weinig slaapt wordt ook je stofwisseling trager en zal je energiepijl lager zijn gedurende de dag. Dat zorgt weer voor minder motivatie om te gaan bewegen of sporten.

n

Voldoende slapen doe je door elke nacht op een vast tijdstip naar bed te gaan en ongeveer 7 tot 8 uur slaap te pakken. Slaap je minder, dan raken je hormonen dus uit balans (dit geldt trouwens niet alleen voor de twee bovenstaande hormonen).

n

Mijn favoriete tips voor een betere nachtrust:

n

– Ga elke avond op een vast tijdstip naar bed. Zo geef je je lichaam het ritme dat het hard nodig heeft om alles in balans te houden.
– Slaap met het raam op een kiertje voor voldoende ventilatie.
– Ga ontspannen naar bed, neem vooraf een warme douche en kijk een uur voordat je gaat slapen niet meer tv.
– Zorg dat je op de dag voldoende inspanning hebt gehad. Als je moe bent van het bewegen zal je beter slapen.
– Zorg dat je slaapt in een donkere kamer, zo produceert je lichaam het hormoon melatonine dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.
– Zorg voor voldoende magnesium in je voeding. Een magnesium bad of voetenbad is ook hier enorm aan te raden. Magnesium zorgt ervoor dat je lijf en daardoor je hoofd meer tot rust komt. Zo val je makkelijker in een diepe slaap. Kies voor pure magnesium de badkristallen van het merk Zechsal.

×
×

Winkelmand