5.4 je brein en je darmen

Let’s get ENERGIEKER & SLANKER

Wat hebben je darmen met je brein te maken?

Heel veel kan ik je vertellen!
Want wist jij dat de gezondheid van je brein voor een groot deel te maken heeft met je darmen? 

 

Onze darmen bestaan ong. uit net zoveel zenuwuiteinden als ons brein. Dit zenuwstelsel kan volledig zelfstandig functioneren en reguleert van alles in je lichaam. Je darmen en je brein geven elkaar dan ook continu signalen over en weer. Dit is de reden waarom we onze darmen ook wel ons tweede brein noemen.


Wanneer de communicatie niet goed verloopt kunnen er klachten ontstaan.
Zowel in je darmen als in je brein.

Voorbeeld: brein > darmen:

Wanneer je angstig of somber bent kan het zijn dat je eten minder goed word verteerd. Hierdoor ontstaan er klachten als diaree of juist obstipatie.

Voorbeeld: darmen > brein:
Je darmen produceren zo’n 90 procent van het lichaamseigen serotonine. Wat ook wel het gelukshormoon is. Wanneer je darmflora uit balans is door bijvoorbeeld ongezonde voeding of onontdekte intoleranties, dan kun je je voorstellen dat het iets doet met hoe je je voelt.

Wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je twee breinen optimaal werken:
Gezonde voeding

En dan met name heel veel groente. Groente bevatten veel vitamines, mineralen en een hele hoop vezels. Het advies van het voedingscentrum is 250 gram per dag, mijn advies is het liefst 400 gram en andere experts zeggen weer 600 gram per dag. Daarnaast is het verstandig om zo min mogelijk geraffineerde suikers en bewerkte voeding te eten.

Een brein-vriendelijk menu bestaat uit de voedingsstoffen:
– Vitamine A, B (alle vormen), C en D.
– Magnesium
– Zink
– Selenium
– Calcium
– Omega 3 verzuren

Weg met stress
Echter moet het aanpassen van je voedingspatroon geen stress opleveren. En dat zorgt ervoor dat ik bij punt 2 kom. Red jij het om net 250 gram groente binnen te krijgen, dan is dat super! Heb jij super veel zin in een stukje chocolade, neem het dan gewoon en voel je niet schuldig. Door stress kun je juist verschillende klachten ontwikkelen. Wanneer jij 80% gezond eet zorg je fantastisch voor je lijf. Hierdoor kun de overige 20% kiezen voor producten die minder gezond zijn.
Zie je brein en darmen als een goed excuus om extra me-time momenten in te plannen en doe datgene waarvan jij echt ontspant.

Je snapt nu vast dat een optimale darmflora ontzettend belangrijk is!


Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen en we ons goed voelen. In ons lichaam en op onze huid leven ontzettend veel bacteriën. Bij een volwassenen mens bestaat de darmflora uit miljarden bacteriën. Deze bacteriën hebben we nodig voor o.a:
– Ze bewerken onverteerbare plantaardige voedselresten (vezels). Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren.
– De darmflora is belangrijk voor de aanmaak voor vitamine K. Vitamine K word via het slijmvlies van de dikke darm opgenomen in het bloed.
– Goede bacterie kunnen de slechte bacteriën aanpakken. Hoe meer aanwezigheid van de goede bacterie, hoe minder ruimte er nog over blijft voor de slechte.
– Veel immuuncellen bevinden zich ook in de dikke darm. De darmflora en de immuuncellen kunnen elkaar beïnvloeden. Voor een sterk immuunsysteem is een gezonde darmflora essentieel.

Dan nog een klein weetje over het brein:
Ons brein is zo goed dat het je zelfs seintjes geeft in welke tekorten jij hebt in je lichaam.

Huh? Hoe dan hoor ik je denken.

Wanneer jij een te kort hebt van een bepaalde voedingsstof, dan geeft jouw brein dat aan door middel van hunkering naar bepaald voedsel. Helaas zegt je brein niet dat wanneer je een ijzer te kort heb je spinazie moet gaan eten, maar neigt het juist naar minder gezonde producten. Maar mooi is deze werking wel. Zeker wanneer je er bewust van bent.

Heb jij bijvoorbeeld rondom je menstruatie of tijdens een steng dieet een enorme hunkering naar chocolade? Dat komt omdat de magnesiumwaarde in je lichaam een stuk lager zijn rond die periode.

Zo gebeurt dit met veel meer verschillende voedingsstoffen. Heb jij onverklaarbare en overmatige trek in een bepaald product dan kan het zijn dat je een bepaald te kort hebt. Hieronder wat voorbeelden:

Frisdrank > calcium
Ijs > ijzer
Zoute snacks > chloride of silicium
Vlees > Vitamine B
Snoep > Hunkering naar snoep betekend vaak dat je te veel bewerkte koolhydraten hebt gegeten waardoor je bloedsuikerspiegel een enorme dip maakt. Hierdoor verlies je energie die je lichaam wil aanvullen door het eten van snoepgoed.

Bijzonder he, dat je brein onbewust seintjes doorgeeft wat je lichaam nodig heeft. Soms moet je even uitvinden wat je lichaam nu precies doorgeeft, maar nu je dit weet kun je sneller handelen en de juiste producten kiezen.

×
×

Winkelmand