4.3 van mond tot kont

Let’s get ENERGIEKER & SLANKER

Let's talk about poop baby

Haha, je leest het goed. Ik wil het met je hebben over je spijsvertering, je darmen en je ontlasting.

Deze 3 punten zeggen namelijk erg veel over je gezondheid.

De spijsvertering van voeding begint al in je mond.
Voedsel kauwen is dan ook mega belangrijk voor gezonde darmen. Tja, ze zeggen niet voor niets u2018van mond tot kontu2019.

In de kauwfase wordt het voedsel geanalyseerd en worden kenmerken zoals smaak en structuur doorgeseind naar de hersenen. Die brengen vervolgens het spijsverteringsstelsel in paraatheid. De spijsvertering begint al in de mond. Speekselenzymen breken zetmeel af en zetten het om in glucose. Bovendien werkt speeksel als glijmiddel.

Verder heeft goed gekauwd voedsel een groter oppervlakte waardoor voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen en afgebroken. Door goed te kauwen, kun je overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel voorkomen of verminderen. Ook voorkom je aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom of wellicht helpen we jouw dunne ontlasting er wel mee en word dat wat vaster.u2028u2028Het proces voordat het in je maag komt is dus van belang.

Tevens kunnen klachten in je darmen veroorzaakt worden door klachten in je maag. Klinkt gek, maar het zit zo: wanneer jouw maag het eten niet kan verteren, kunnen jouw darmen dit ook niet.

Gek praatje soms, maar ik wil het er wel altijd even over hebben. Aan je stoelgang kun je namelijk in de meeste gevallen al snel zien of alles soepel in het lichaam loopt of niet. Een gezonde stoelgang onderscheidt zich op enkele vlakken van een ongezonde stoelgang.

Een gezonde ontlasting:
– is regelmatig u2013 je poept vaak op vaste momenten op de dag;
– stinkt niet;
– verloopt moeiteloos;
– heeft een gladde s-vorm;
– hoef je niet tot nauwelijks af te vegen, want bij een gezonde stoelgang blijft er niets of nauwelijks iets aan je billen kleven;
– is bruin van kleur;
– is 2.5 tot 4.5 cm breed en kan wel 40 cm lang zijn.

u2028Ontlasting is er in allerlei soorten en maten. Van een harde drol tot een brijige massa. Maar wat is nu gezonde poep? Hieronder zie je de u2018Bristol stool chartu2019u00a0

In de schaal zijn 7 soorten stoelgang opgenomen. Niet alleen hebben ze elk hun eigen kenmerken, ze zeggen ook allemaal iets over je gezondheid.

n

Types 1 en 2 wijzen op obstipatie.
Obstipatie wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd eet- en leefpatroon. Wie voldoende beweegt, gezond en vezelrijk eet en genoeg water drinkt zal minder te maken krijgen met obstipatie.

n

Types 5 tot 7 wijzen op diarree.
Diarree is vaak een teken van ziekte (zoals buikgriep), een infectie, gebruik van medicijnen, overgevoeligheid voor bepaald eten of stress. Voldoende drinken is bij dunne ontlasting erg belangrijk, omdat je veel vocht verliest. Heb je vaak diarree, breng dan eens een bezoekje aan de huisarts.u2028u2028

n

Wat je wilt is type 3 of eigenlijk liever 4 omdat deze het makkelijkst uit te scheiden is.
Leuke opdracht: kijk eens wat vaker achterom. Wat valt je op?

×
×

Winkelmand