3.3 Wat is dan gezond?

Let’s get ENERGIEKER & SLANKER

Wat is dan gezond?

Soms zie je door het bomen het bos niet meer in de supermarkt, en dat snap ik helemaal. Er worden verschillende slogans als ‘minder suiker’ of ‘0% vet’ vermeld op de verpakking waardoor het product gezond lijkt.

Helaas weet je aan de hand van dit soort slogans niet of het product daadwerkelijk gezond is of niet. Daarvoor kijk je op de ingrediënten lijst.

Voor mij bestaan gezonde producten uit een korte ingrediëntenlijst. Dus eigenlijk: hoe minder er mee gesleuteld is, hoe gezonder het product.
Gezond eten is alle macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten) en micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen) in de juiste hoeveelheden binnenkrijgen.

Eet je dagelijks:
2 stuks fruit
Volkoren producten ipv witte producten
250-500 gram groente
Voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten

Eet je wekelijks:
Iets wat in jouw ogen minder gezond is maar waar jij heel blij van word?

En varieer je iedere dag tussen deze verschillende bovenstaande producten?

Dan is de basis al super en ben jij al heel gezond bezig!

Je leest het goed. Af en toe iets lekkers eten is gezond. Hier leer meer over in de volgende les over de 80/20 regel.

Ik snap dat je daar van schrikt. Het binnen krijgen van fruit en volkoren producten kost minder moeite dan het binnen krijgen van 250-500 gram groente.

Dat komt omdat we in van huis uit gewend zijn om groente alleen toe te voegen bij de avondmaaltijden.

Het binnen krijgen van groente is zo zo zo zo onwijs belangrijk voor een gezond en energiek lichaam. Ik zet het liefst op minimaal 400 gram in, puur omdat er in vergelijking met vroeger veel minder voedingsstoffen in zitten. Dit komt door de opwarming van de aarde maar ook omdat ze groente en fruit tegenwoordig bespuiten met zooi zodat het sneller groeit en het vaak in de vrachtwagen mag verder rijpen ipv in de zon. Dit alles zorgt er voor dat fruit en groente veel minder voedingsstoffen bevat dan 50 jaar geleden. Daarnaast zorg je met het eten van groente en fruit voor genoeg vezels voor gezonde darmen. Winner!

Nu snap ik dat het best een overgang is om meteen naar 400 gram groente te gaan. Begin klein, het hoeft niet in 1x. Bekijk wat bij jou past en waar jij groente kunt toevoegen. Zo kun je groente door een smoothie gooien als ontbijt of rauwkost tijdens de lunch eten.

Want waarom eten we alleen een beetje groente tijdens het avond eten terwijl het mega gezond is?

Het is een stuk makkelijker om gedurende de dag al iets van groente toe te voegen aan je maaltijden of tussendoortjes. Hoe je dat doet is aan jou. Zo vind ik bijvoorbeeld een geraspte wortel of een courgette door mijn havermout heerlijk, maar dat is voor iedereen anders. Kijk, voel en proef wat voor jou haalbaar is.

Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk ook dat groente laag in kcal zitten, je kunt er dus meer van eten en je valt er makkelijker mee af.

Witte vs. volkoren producten.
Witte producten leveren weinig tot geen energie. Hoe lekker het ook is probeer zo veel mogelijk je rijst, brood, pasta’s etc te vervangen voor de volkoren variant.

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. De graankorrel bestaat uit 3 delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en eromheen de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Witte producten bestaan voornamelijk uit de meelkern. Een van de redenen waarom ik volkoren producten aanraad.

De andere reden is dat volkoren producten veel vezels bevatten die bijdragen aan een goede spijsvertering, verlagen het risico op verschillende ziekten en vertragen de maaglediging waardoor er een verzadigd gevoel optreedt. Ideaal als je wilt afvallen dus!

En dan hebben we nog koolhydraten, vetten en eiwitten
Het binnen krijgen van voldoende koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten zullen ervoor zorgen dat je geen dipjes zult ervaren en minder lichamelijke klachten. Denk aan volkoren producten, (zoete) aardappels, ongezouten en ongebrande noten, eieren, vette vis, avocado, pitten en zaden, vlees, kip etc. Ook hier geld weer: varieer er lekker op los!

Aan de slag
In de oefening ‘wat is dan gezond?’ gaan we aan de slag met de stappen die jij nu kunt zetten naar een gezond eetpatroon!


Klik hier om de oefening te downloaden

×
×

Winkelmand