10.1 Etiketten lezen

Let’s get ENERGIEKER & SLANKER

You don’t have to eat less. You have to eat right

Zit je er klaar voor? Dit word namelijk een lange module want ik wil je graag meenemen in een lesje etiketten lezen.

Je wilt graag afvallen maar uiteindelijk zegt het gewicht op de weegschaal niet zoveel als je je niet fit en energiek voelt en daarom is het belangrijk om erachter te komen waar jouw lichaam lekker op gaat en wat producten met je doen. Daarbij is het goed om eens te kijken naar de etiketten van de producten die je eet.

Zo weet je of het een product is die je misschien zou moeten vervangen voor een gezonder alternatief. Etiketten lezen kan in het begin wat lastig zijn, maar als je eenmaal weet waar je naar moet kijken, krijg je er vanzelf handigheid in. Bepaalde zaken en informatie die op het etiket staan zijn door de Nederlandse Warenwet vastgelegd.

Op etiketten vind je:
– De ingrediëntenlijst
– De voedingswaarde
     Energie (Kcal)
     Koolhydraten
     Vetten
     Eiwitten
– Algemene dagelijkse referentie inname (ADH)
– Netto gewicht
– Houdbaarheidsdatum
– Voorschriften voor bewaring en gebruik
– De ingrediëntenlijst

De voedingswaarde
De voedingswaarde geeft aan hoeveel energie en voedingsstoffen er in het product zitten per 100 gram of milliliter. Het aantal kcal staat voorop, daarna de hoeveelheid vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels en zout. Kies bij voorkeur producten uit met weinig kcal, weinig verzadigd vet, weinig zout, weinig suikers en juist veel eiwitten en vezels.
Als je een product met elkaar wilt vergelijken, kijk dan altijd naar de voedingswaarde per 100 gram. Voedingswaarde per portie kan hier wat verwarrend voor zijn, omdat de producten niet altijd het zelfde gewicht hebben.

Het is een misvatting dat je aan de hand van de voedingswaardetabel kunt zien of ergens suiker in zit. Het geeft aan of er suikers (koolhydraten, waarvan suikers….) inzitten, maar dit kunnen zowel natuurlijke of geraffineerde zijn. De enige manier om erachter te komen met welke soort je te maken hebt, is de ingrediëntenlijst lezen.

Algemene dagelijkse referentie inname (ADH)
Voorop de verpakking zie je vaak een icoon dat laat zien hoeveel 1 portie van het betreffende voedingsmiddel bijdraagt aan de dagelijkse hoeveelheid energie (kcal) of voedingsstoffen. Dit icoon kunnen fabrikanten vrijwillig op het etiket zetten.

Houdbaarheid datum
Ten minste houdbaar (THT) / te gebruiken tot (TGT)
Producten die over de ‘te gebruiken tot’ (TGT) datum is, kun je niet meer eten, ook als het nog goed ruikt. De TGT-datum geeft aan tot en met welke datum het voedsel veilig gegeten mag worden.
De ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) geeft aan tot wanneer de fabrikant de kwaliteit garandeert. Als het pak onbeschadigd is en het product er goed uitziet en nog goed ruikt, kun je het nog eten.

Ingrediëntenlijst
Er staat helaas niet bij hoeveel er in het bepaalde product zit, maar één ding kun je goed onthouden: ze staan altijd op volgorde. Het eerstgenoemde ingrediënt is het meest aanwezig, het laatst genoemde ingrediënt is het minst aanwezig in het product. Staat er bijvoorbeeld als eerste op de ingrediëntenlijst suiker, dan weet je dat het product het meeste suiker bevat.

Wat je hierboven hebt gelezen staat op de verpakking van een product. In de volgende les neem ik je mee in de wereld vol marketingslogans en voedingsclaims. Lees je mee?

×
×

Winkelmand