10.1.2 Goed om te weten

Let’s get ENERGIEKER & SLANKER

Wat ook handig is om te weten:

Om te zorgen dat wat je in je mandje gooit, geen kunstmatige stoffen bevat waar je lichaam niets mee kan, geef ik je hieronder nog wat extra tips voor het lezen van een etiket:

Hoe lang is de lijst van ingrediënten en wat staat er nou precies?
Sommige producten hebben echt een ingrediëntenlijst van hier tot en met Tokyo. Why?! En ken je alle ingrediënten of staan er woorden bij waarvan je nog nooit hebt gehoord? Als jij ze zelf al niet kent, dan herkent jouw lichaam ze ook niet zo snel als eten.

Zit er suiker in en zo ja, is dat nodig op die lijst?
Dat suiker gewoon niet zo goed voor je is weten we. En daarom is het zo bizar dat er echt in zoveel dingen suiker wordt verwerkt. Natuurlijk mag je af en toe zondigen, dat doet iedereen, maar pas op dat er in je dagelijkse producten niet teveel suiker zit.

Hoeveel zout zit erin?
Ook het zoutgehalte staat vermeld op een etiket. Hierbij is het goed om te weten dat natrium een mineraal is dat in zout zit en dat 1 gram natrium 2,5 gram keukenzout is. Dat het zoutgehalte als natrium op de verpakking wordt vermeld kan daarom erg verwarrend zijn. Bijna alle voorbewerkte producten bevatten zout en deze zijn dus ook verantwoordelijk voor het hoge gehalte zout wat de meeste mensen binnen krijgen. De aanbevolen hoeveelheid is maximaal 6 gram terwijl de meeste mensen tot wel 10 gram zout binnenkrijgen.

Wat zijn die E-nummers nou eigenlijk?
Chemische hulpstoffen die door de EU zijn goedgekeurd krijgen een E- met een nummer. Deze kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, voedingszuren, antioxindanten, emulgatoren, verdikkingsmiddelen, anitklontermiddelen, glansmiddelen en zoetstoffen worden gebruikt om langer houdbaar, smaakvoller, of gewoon mooier te maken. Sommige E-nummers zijn natuurlijke stoffen, maar helaas niet allemaal. Je kunt het checken met een speciale app of in een E-nummergids. Helaas zijn de chemische E-nummers volgens jouw lichaam geen eten en doet het er dus niks mee. Behalve dan dat ze zorgen voor gewichtstoename of andere kwalen. Zolang het betreffende voedingsmiddel er een of twee van bevat dan is dat nog acceptabel, zeker als het product verder geen ongezonde ingrediënten bevat. Daarbij zijn E-nummers stoffen die erkend zijn door de EU als acceptabel voor voedingsgebruik. E-nummers hebben echter verder geen voedingswaarde.

Vetpercentages
Laat je niet afschrikken door een hoog vetpercentage. Een avocado is bijvoorbeeld heel vet, maar deze vetten zorgen er wel voor dat jouw lichaam goed gaat verbranden. Ja, het klinkt tegenstrijdig, maar om af te vallen heb je goede vetten echt nodig. Pas op met geharde plantaardige vetten zoals in harde margarine, frituur- en bak en braadvetten.
Ze komen ook voor in snacks, koek, gebak en fastfood. Deze kunstmatig gecreëerde vetten worden ook wel transvetten genoemd en zijn ongezond. Staat bij de ingrediënten plantaardig vet, gedeeltelijk gehard of gehydrogeneerd vet, dan kan er transvet in het product zitten. In hun natuurlijke staat zijn plantaardige vetten niet ongezond, ze worden pas ongezond als ze in de fabriek bewerkt worden.

★ Light producten
Light producten klinken perfect als je wilt afvallen. Niets is minder waar: bepaalde producten die de term light op de verpakking hebben staan, bevatten weliswaar minder vet, maar compenseren dit door extra suikers. De hoeveelheid energie in een lightproduct hoeft dus niet per se minder te zijn. Kijk dus goed naar het etiket.

Om de wildgroei aan lightproducten een halt toe te roepen werd de term light warenwettelijk vastgelegd. Light op de verpakking is alleen toegestaan als het product in vergelijking met de gewone variant voldoet aan de eis:
33% minder vet óf
33% minder suiker óf
33% minder alcohol óf
33% minder energie.

Als je weet waar je op moet letten, kennen voedingsmiddelen geen geheimen meer. Je weet dan wat er inzit en wat waar is van de kreten die op de verpakking staan. Fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes maken een product aantrekkelijk, waardoor het beter verkoopt. Maar ze kunnen je wel op het verkeerde been zetten. Laat je niet foppen en wapen je jezelf tegen trucjes op de verpakking.

Zoals ik al eerder zei: Laat je niet verleiden door claims, kleuren of afbeeldingen op verpakkingen. Fabrikanten doen er alles aan om een product zo gezond mogelijk te laten ogen. Laat je keuze alleen afhangen van de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel. In de volgende module neem ik je mee in een aantal voorbeelden van deze claims en hoe je ze kunt tackelen.

×
×

Winkelmand