10.1.1 Voedingsclaims

Let’s get ENERGIEKER & SLANKER

You don’t have to eat less. You have to eat right

Marketingslogans worden overal voor gebruikt. En we trappen er vaak met eigen ogen in. Maar hoe leuk een claim of slogan ook is, het voedingsmiddel moet voldoen aan de eisen van een claim om deze te mogen dragen, helaas gebeurt het nog veel te vaak dat gezondheidsclaims op verpakkingen niet helemaal gezond zijn zoals ze beloven. 

Zoals Foodwatch zegt: consumenten moeten hun voedsel kunnen vertrouwen. Nu is dit vaak niet het geval. De verpakkingen bevatten lang niet altijd wat ze beloven: ingrediënten die er amper inzitten of vervangen zijn door schimmige alternatieven, sjoemelen met de herkomst…

Foodwatch is de voedselwaakhond van NL en ik ben blij dat ze bestaan, want ze spreken bedrijven en politiek aan op die valse claims. Helaas is er nog geen strengere wetgeving hierin dus moeten we zelf ook goed kijken naar de lijst op de producten die we kopen.

Hieronder verschillende claims en waar ze aan moeten voldoen:

Energie
De hoeveelheid calorieën zegt niet altijd iets over hoe gezond een product is. Kijk naar het totaal plaatje.

Vetten
Een product is vetarm als het vetgehalte maximaal 3,0 gram per 100 gram is.
Het product is vetvrij als het vetgehalte maximaal 0,5 gram per 100 gram is.
Onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten. Dit heb je gelezen in de module voedingsstoffen. Deze vetten heeft je lichaam, en met name je hersenen en je hormonen, nodig.

Verzadigde vetten
Dit is het ongezonde vet. Kijk daarom altijd bij het lezen van een etiket of de hoeveelheid verzadigd vet zo laag mogelijk is.

Vezels
Bron van vezels: Het vezelgehalte van het product is minimaal 3 gram per 100 gram.
Een product is vezelrijk als er minimaal 6 gram vezels per 100 gram in zitten.

Eiwitten
Een bron van eiwitten houdt in dat er minimaal 12% van de energie in het levensmiddel bestaat uit eiwitten.
Een product is eiwitrijk als er minimaal 20% van de energie in het levensmiddel bestaat uit eiwitten.

Zout
Een product is zoutarm als er maximaal 0,3 gram zout per 100 gram in zit.

Suikers
Een product is suikerarm als het suikergehalte maximaal 5 gram per 100 gram is.

Een product is suikervrij als het suikergehalte 0,5 gram per 100 gram is.

Zonder toegevoegde suiker betekent: er is geen suiker aan dit product toegevoegd. Wel kan het product van nature aanwezige suikers bevatten. Zoals de suikers in zuivel of fruit.

4 gram suiker staat gelijk aan 1 suikerklontje.

Suiker verhoogt de dopamineafgifte in je lichaam, het stofje waar je blij en gelukkig van wordt. (Dit gebeurt niet alleen bij de inname van suiker, dit vindt plaats bij alles wat we lekker en leuk vinden.)
Waarschijnlijk denk je bij suiker aan koek, snoep en sappen + frisdranken. Maar suikers zitten ook in groente, fruit, pasta, zuivel en peulvruchten. Zo is er een onderscheid te maken in de verschillende type suikers: er zijn snelle suikers en langzame suikers. Waarbij snelle suikers (in koek en snoep) snel worden afgebroken door je lichaam, hierdoor geven ze ook snel weer een hongergevoel. Ga dus liever voor langzame suikers waarbij je ook nog een lading voedingsstoffen binnenkrijgt: zoals in volkoren graanproducten.

Suiker gaat schuil onder een hele hoop namen. Al die namen kunnen gebruikt worden in een product en op de ingrediëntenlijst. Nou zijn er in totaal 151 benamingen voor suiker. En om dit nou te onthouden is een beetje veel. Daarom in het lijstje hieronder de meest voorkomende suiker in de producten uit de supermarkt.

Suiker gaat oa. onder de volgende namen schuil:

Suiker
Kristalsuiker
Rietsuiker
Invertsuiker
Sacharose
Stroop
Melksuiker
Lactose
Vruchtensuiker
Fructose
Druivensuiker
Dextrose
Moutsuiker

Maltose
Honing
Agavesiroop
Ahornsiroop
Maple syrup
Isoglucose
Glucose-fructosestroop Glucosestroop
Melasse
Vruchtensap
Vruchten-concentraat Trehalose
Galactose

Die mooie verpakking met teksten zoals ‘0% vet’, ‘Meer vezels’ of ‘minder suiker’ proberen jou te verleiden tot het aanschaffen van het product. In werkelijkheid kan het zomaar zijn dat er wel minder vet in het product zit, maar dat er meer suiker is toegevoegd. 

Het is dus belangrijk om de ingrediëntenlijst goed te lezen. Hieronder deel ik wat voorbeelden van valse claims. Bron: Foodwatch






×
×

Winkelmand