Module 7

Je brein

Welkom bij de zevende module van deze Online Leeromgeving.

In de vorige module las je al dat de grootste valkuil van mensen die gewicht willen verliezen, de eigen (negatieve) gedachten zijn. En dat heeft meer uitleg nodig. Daarom neem ik je in deze module mee dieper dat brein in. Blijvend afvallen gaat gepaard met het veranderen van je mindset. Wat ik ook wel eens zeg: ‘Blijvend afvallen doe je met je brein’.

Wil je afvallen maar verlies je keer op keer weer van die lekkere trek? Dat komt omdat je brein een loopje met je neemt. Hoe dat zit leg ik je graag uit.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Je brein bestaat uit 3 delen:
Neocortex
Limbic brain
Reptilian Brain

Neocortex
Het menselijk brein.
Dit is het jongste deel en is verantwoordelijk voor je rationaliteit, je nuchterheid en je denkvermogen. Je maakt weloverwogen beslissingen en het heeft het vermogen om problemen op te lossen.

Limbic Brain
Het zoogdieren brein.
Dit stuk is verantwoordelijk voor onder andere je emoties. Zowel leuke emoties als niet-leuke emoties. Het zorgt ervoor dat we gebeurtenissen onthouden zodat we ze later kunnen herhalen of juist vermijden. Ook is dit brein er vaak verantwoordelijk voor dat we irrationele dingen doen. Dingen die we vanuit ons menselijkbrein, waaruit je rationeel kan nadenken, niet zouden doen zoals bijvoorbeeld overeten.

Reptilian brain
Je reptielenbrein.
Dit stuk brein is het oudste deel van je hersenen en zorgt er bijvoorbeeld voor dat we zin hebben in eten en sex zodat we in leven blijven en ons voortplanten.

Het reptielen brein denkt niet na en onthoudt ook niets en is enkel gericht op overleven. In de meeste gevallen is dit stuk brein heel fijn om te hebben. Het reageert als eerste wanneer er iets levensbedreigends gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer je oog in oog komt te staan met een leeuw. Het reptielenbrein zorgt ervoor dat je snel weg rent. Nou zijn dit soort momenten niet meer van toepassing in ons huidige bestaan. Tegenwoordig zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je net op tijd op de stoep springt omdat er een scooter of auto voorbij sjeest.

"If you always do what you always did, you will always get what you always got"

- Albert Einstein

Interne strijd.
Wat betreft nieuwe gewoontes aanleren is er altijd een interne strijd aan de gang tussen de 3 delen van je brein. Omdat je gewend bent om bepaalde dingen op een bepaalde manier te doen is het lastig om dat te doorbreken. 

Je hebt patronen in je leven ontwikkelt die binnen jouw comfortzone vallen en die je iedere dag herhaalt. Je reptielenbrein denkt ‘als je vandaag dit patroon hebt gevolgd en veilig in leven bent, dan zul je dat morgen ook zijn wanneer je hetzelfde doet’. Je reptielen brein blijft binnen je comfortzone, want dit voelt veilig. 

En veiligheid staat op nummer 1. Dus hoewel je rationeel gezien weet dat je calorieën bijhouden en bewegen/sporten beter voor je zouden zijn, kiezen de onbewuste hersenprocessen er toch liever voor om op de bank te liggen met een zak chips. Want dat voelt comfortabel en veilig. Al weet je heel goed dat snoepen niet goed is voor je gewicht, maar je doet het toch. Dat komt omdat de beloningshormonen, vanuit je zoogdierenbrein, zoals o.a. dopamine zorgen dat je gevoel op dat moment wint van je rationele verstand.

Zodra je de automatische piloot uitschakelt en zelf het stuur in handen pakt, om op een andere of nieuwe manier te gaan leven, zal je reptielenbrein (in combinatie met het zoogdierenbrein) er in eerste instantie alles aan doen om je nieuwe gedrag tegen te houden en het aan alle kanten te bestempelen als NIET veilig. Zodat je uiteindelijk weer terugvalt in je oude gedragspatronen.

Hoe doorbreek ik mijn oude patroon en maak ik een nieuw patroon?
Je zult bewust moeten zijn van zijn bestaan en de kracht van herhaling. Je moet er voor zorgen dat je nieuwe routines aanleert. Dat is moeilijk, maar niet onmogelijk! Je zult moeten kiezen, met je menselijk brein, of je mee gaat in alle smoesjes die je reptielenbrein verzint (Ik heb hard gesport, ik verdien wel iets lekkers) of dat je je er tegen verzet.
Jij kunt het verschil tussen een levensbedreigende situatie en een niet levensbedreigende situatie zien, je reptielenbrein niet.
Als je maar lang genoeg je brein voor de gek houdt en de resultaten zichtbaar worden, zal het reptielenbrein je uiteindelijk vragen om gezond te eten en meer te gaan bewegen.

Maar naast afvallen wil ik je ook bewust maken dat je met de juiste producten niet alleen je lichaam maar ook je hersenen gezond houd.
Waarom ik dit met je wil delen? Ik schrok van de volgende cijfers:
De gemiddelde Nederlander eet 131 gram groente per dag en 110 gram suiker.

Eet en drink jij hetzelfde als de gemiddelde Nederlander?
Dan krijgt je lichaam te weinig binnen aan juiste voedingsstoffen. Hierdoor functioneren jouw hersenen minder goed en zit je geestelijk, lichamelijk en emotioneel minder lekker in je vel. En dat is een van de reden dat je hier bent. Je weer fit en happy voelen, right?

"Het beste dieet is geen dieet, maar een leefstijl waarin je varieert, keuzes maakt en flexibel bent, voor jezelf. Zodat je het de rest van je leven met plezier kunt volhouden"

Opdrachten

© De Online Gewichtsconsulent  | Online Leeromgeving

© De Online Gewichtsconsulent  | Online Leeromgeving