Module 6

Mindset

Welkom bij de alweer de zesde module van de online leeromgeving.
We beginnen in deze module met JOU!

Als Gewichtsconsulent help ik mijn klanten om een nieuwe leefstijl aan te nemen en om dat te realiseren begin ik altijd bij de persoon zelf. Voor iedereen betekent een gezonde leefstijl namelijk iets anders. Daarom help ik je in deze module om jezelf nog beter te leren kennen zodat jij ervoor kunt zorgen dat jouw doel ook echt behaalt gaat worden en die nieuwe leefstijl echt bij jou past.

Daarnaast help ik je in de module ‘Smoesjes’ ook om erachter te komen waar jij jezelf nog saboteert met betrekking tot afvallen. Je bent altijd zelf het knelpunt binnen je doel, want alles is een reflectie van je doet. Zet jij de stappen niet, dan behaal je je doel niet. Daarom is het belangrijk om heel bewust te zijn van je eigen gedrag en mindset.

Mindset
Afvallen is niet gewoon wat minder eten en meer bewegen. Als je wilt afvallen moet je gewoontes doorbreken, nieuwe gewoontes aanleren en het belangrijkste: je moet je mindset veranderen.

Laten we eerst beginnen bij wat een mindset nou precies is. Een mindset is een verzameling van al jouw overtuigingen en gedachten waardoor je op een bepaalde manier denkt. Je mindset word gevormd door alle gebeurtenissen die je tot nu toe heb meegemaakt.Wanneer je in een minder fijne periode zit, je niet lekker in je vel zit, is bewust eten en voldoende bewegen vaak lastiger te realiseren.Wanneer je bewust bezig bent met gezond eten en sporten, ben je beter opgewassen tegen die mindere periodes uit je leven.Verander je mindset, en creëer het leven dat jij graag wilt. Jij bent zelf in staat om de manier van denken te veranderen. De grootste valkuil van mensen die gewicht willen verliezen, zijn de eigen (negatieve) gedachten. Je vertelt vaker over de momenten dat het niet lukte om een dieet te volgen. Alle andere dagen en keren dat het wel lukte, worden als vanzelfsprekend beschouwd. Wanneer we geloven dat we zelf onze mindset kunnen aanpassen, kunnen we richting geven aan onze resultaten.

"Don't think about what can happen in a month. Don't think about what can happen in a year. Just focus on the 24 hours in front of you and do what you can to get closer to where you want to be"

Wat vertel jij jezelf, bewust of onbewust?
Ik had het al even over de negatieve gedachten van jezelf. Want dat is de grootste valkuil van mensen die gewicht willen verliezen. Afvallen moet je leren en doe je vooral met je hoofd. 

Je groeit pas wanneer je een stapje buiten jouw comfort zone doet
Lees je de zin hierboven goed, dan zie je heel duidelijk stapje staan. En daarmee wil ik benadrukken dat het belangrijk is om kleine stapjes te nemen richting jouw doel.
Je kunt namelijk ook te grote stappen zetten waardoor je je doel uit het oog verliest. Ik zal het wat uitgebreider uitleggen.
Hieronder zie je een afbeelding met de stappen die je kunt zetten.

Comfort zone
Hier voel je je veilig en vertrouwd.

Fear zone
Hier zoek je excuses, heb je weinig zelfvertrouwen en laat je je meeslepen door meningen van anderen.

Learning zone
Hier laat je dingen los waar je niets aan kunt veranderen. Bedenk je dat er altijd een mening van andere is, of je nou rechtsom of linksom gaat. Hier leer je nieuwe dingen en leer je hoe je moet handelen bij de obstakels die je tegen gaat komen.

Growth zone
This is where the magic happens. Hier zet je nieuwe doelen, maak je kleine stappen, vind je manieren die voor jou werken.

Panic zone
Hier wil je niet zijn. In de panic zone overzie je het niet meer, heb je te grote stappen gezet. Daarbij kun je denken aan: ‘koolhydraat arm eten, helemaal geen suiker meer, 4x in de week sporten.

Het is belangrijk om in de Growth Zone te komen en te blijven. Laat de fear zone en de learning zone achter je. Er zullen namelijk altijd obstakels op de weg zijn, altijd meningen zijn van andere mensen. Het is belangrijk dat JIJ jezelf goed voelt in je lijf, dat jij gelukkig bent en je weer energiek en fit voelt.
Wanneer je wilt afvallen wil je al snel resultaat zien, logisch want zo zit ons brein in elkaar. Als je te grote stappen zet kunnen er gedachten op poppen als ‘ik kan dit niet’, ‘afslanken is niet voor mij weg gelegd’ of ‘dit is niets voor mij’. Wie herkent ze niet? Met deze gedachten gooi je snel de handdoek in de ring. 
Probeer je brein vanaf nu te slim af te zijn door het zetten van kleine stappen. Kleine stappen zorgen er dan wel voor dat je doel wat langer op zich laat wachten, maar onderweg bouw je wel nieuwe gewoontes op en veranderd langzaam je mindset op een positieve manier. Hierdoor worden al die nieuwe gewoontes ‘normaal’ en zul je blijvend gewicht verliezen.

Daag jezelf uit met kleine stapjes, net buiten je comfort zone. Daar groei je van, daar blijf je gemotiveerd van, daar ga jij je doelen behalen en voor eens en voor altijd een energiek en slanker leven leiden.

Wat ik echt nog even wil benadrukken: Voel je niet schuldig!

Of het nou een paar intense weken van studeren zijn, een stressvolle dag op het werk of gewoon een zonnige dag waardoor jij jezelf met comfort food wilt verwennen, SO BE IT! We kunnen niet (en zouden het ook niet moeten willen) de baas zijn over elk moment van het leven. Jezelf schamen en schuldig voelen na een ‘slechte’ maaltijd, workout of week zorgt er alleen maar voor dat je je slecht voelt en daardoor ben je zelfs vatbaarder om het te herhalen. Dus geniet ervan met volle teugen en daarna ga je weer aan de slag met het maken van keuzes om jouw doelen te behalen. Ik heb het niet voor niets steeds over vallen en opstaan. That’s life! 

Als laatste wil ik je nog wat tips mee geven:

"Mistakes are proof that your are trying"

Opdrachten

© De Online Gewichtsconsulent  | Online Leeromgeving

© De Online Gewichtsconsulent  | Online Leeromgeving